Tradicijsko jelo ruševačke župe
Kada se biralo jelo koje će se u narednim godinama proglasiti za festivalsko najvažnije je bilo preuzeti neko od lokalnih tradicijskih jela. Stanovnici ruševačke župe, a koja je stoljećima, još od srednjeg vijeka, bila brojna i imala na tisuće žitelja u gotovo dvadesetak okolnih sela, oduvijek su bili vrijedni i izdržljivi radnici. Uz poljoprivredu, uzgoj stoke i peradi, veliki broj muških stanovnika radio je u okolnim šumama na rušenju drva i izvlačenju teških klada iz šuma koje su rasle po dosta neprivlačnim i strmim terenima.
Šumarski poslovi bili su teški i iscrpljujući, a radilo se od ranog jutra do u zadnji sumrak. Ponekad se potrošila i zadnja snaga, a svaki dan bio je pun neizvjesnih i teških šumarskih poslova. U Takvim uvjetima bilo je potrebno jesti dovoljno jake i osnažujuće hrane koja je davala potrebnu energiju i izdržljivost za cjelodnevni teški rad.
Jedno od kvalitetnijih i prehrambeno uravnoteženijih jela bila je gusta kokošija juha s domaćim rezancima, puno domaćeg povrća i začinskog bilja. U stara vremena u svakom dvorištu ruševačke župe šetale su kokoši i barem jedan pijetao. Kokošija juha pripremala se samo u posebnim prilikama, o najvećim vjerskim blagdanima, u posebnim obiteljskim prilikama i ne dao Bog kakve bolesti. Ovakva snažna i krepka kokošija juha, slična mađarskom perkeltu, zvana u narodu i pileći gulaš, pripremala se je nekoliko puta godišnje i prilikom teških seoskih radova, pripreme drva za zimu, berbe kukuruza, košenja livada i vršidbe žita za spravljanje domaćeg kruha u krušnim pećima.
Na pileći gulaš ili pileći perkelt, u osnovi nekadašnju gustu kokošju juhu s povrćem, pao je izbor pri odabiru tradicijskog lokalnog jela koje će biti glavni sadržaj lokalnog tradicijskog festivala u .

Pridružite se kušanju najboljeg tradicijskog jela
u Ruševu 2024. godine...